Významná záťaž našeho zdravia :/

05.06.2013 01:19

Existuje ešte jedna potravina, kt. sa v našich podmienkách značne nadužíva a jej následkom je potom významná záťaž našeho zdravia.

Máme na mysli vajce !

Je to veľmi jangová potravina, sťahujúca a vysušujúca. Tento efekt uplatňuje predovšetkým na našom tráviacom trakte a zvlášť potom na jeho sliznici. Keď zjeme samostatne uvarené vajce, zistíme že nám zmizli sliny z úst. To sa pochopiteľne deje i v celom rozsahu tráviaceho systému a vedie k blokáde trávenia.

To isté urobí i vajce v bábovke alebo nákype. My to v ústach samozrejme nevnímáme, ale negatívny účinok na črevá je významný. Je to jeden z hlavných dôvodov prečo sú Česi na 1.mieste na svete v nádoroch hrubého čreva. Preto vajce ako samostatnú potravinu prakticky nezaraďujeme a využívame ju len výnimočne na potieranie závinov, alebo niekedy na palacinky. Pokiaľ máme závažnejšie zdravotné problémy, vyhneme sa mu úplne. V prvých 2.rokoch života dieťaťa, ho pre ne nepoužíváme vôbec. Nielenže zhoršuje tráviaci systém, ale svojim jangovým charakterom bráni rozvoju organizmu.

Negatíva tejto potraviny sú v tradičnom spôsobe stravovania známe, a preto ľudia od nepamäti hľadali zpôsoby, ako ich obísť . V Číne môžeme vidieť veľmi dômyslený spôsob, ako dospieť na vajce, a tým sú čierne čínske vajcia. Tie sa pripravujú tak, že po uvarení sa obalia v ryžových struskách a íle  a pre stálu teplotu sa zakopú do zeme. Tu pôsobí bacilus subtilis zo strusiek tak, že nafermentuje celé vajce, kt. tak stráca svoj vysušujúci, jangový charakter, a pre telo je potom dobre strávitelné, a dokonca zlepšuje črevnú mikroflóru.

OS.POZN.: myslím že aj kvetináč by mohol spĺňať podmienky, pre nás bytovkárov :)

zdroj z knihy : RADOST ZE ZDRAVÝCH DĚTÍ, AUTOR - MUDr. VLADIMÍRA STRNADELOVÁ A JÁN ZERZÁN

—————

Späť