Viac o KOLAGÉNE

05.06.2013 05:42

Fakta a mýty o kolagéne

V tejto časti predstavujeme fakty a mýty o Prírodnom kolagéne v otázkach a odpovediach.

Aký je podiel "kolagénu v kolagéne"?
Samotná otázka je zle položená, ale odpoveďou môže byť 45% čistého kolagénu v géle alebo lepšie 98% v sušine. To však nie je jadrom tejto otázky.
Oddelením vody, kyseliny mliečnej a stabilizátorov, ktoré v priebehu emulgácie dodávajú preparátu podstatu gélu, dostali by sme opäť takmer čistú bielkovinu. V takom prípade by sa však preparát stratil svoje transepidermálne vlastnosti (schopnosti prenikať vrchnou vrstvou pokožky) a stal by sa kaziaci.
Podiel "kolagénu v kolagéne" nemôžeme merať v percentách. Je to rovnaký nezmysel, ako merať na percentá kvalitu benzínu. Tak, ako kvalitu benzínu určujú oktány, kvalitu kolagénového extraktu určuje množstvo jednotiek (či gramov) hydroxyprolínu na kubický milimeter.
V percentách udávame množstvo kolagénu vo vodnom roztoku alebo v sušine. Prírodný kolagén obsahuje kolagén, obsahujúci 1850 jednotiek hydroxyprolínu / cm3. Pri používaní percent by sa nám vysmial každý biochemik. Heslo informujúca o podiele% čistého kolagénu je jednou z marketingových taktík istej nemenovanej firmy a je v skutočnosti snahou uviesť zákazníka do omylu. Bohužiaľ potom aj ďalšie firmy obchodujúce s kolagénom, v záujme reklamy a podpory predaja boli schopní propagovať výrobky s napr. 99% kolagénu .... To samozrejme nemôže byť pravda, stačí sa opýtať biochemika.

Je kolagén pre pokožku návykový? Neprivykne si ľudský organizmus na vonkajší zdroj bielkovín? Nemôže potom prestať s vlastnou telesnou produkciou?
Možno by sme si ako výrobcovia kolagénu mohli priať, aby to práve tak bolo. Napriek tomu je tomu presne naopak. Dočasná výskumy dokazujú objektívne prírastok kožného tkaniva po 100-dennom neinvazním kolagénovom liftingu. Skôr než efektom vonkajšieho nanášania podkožný bielkoviny je spôsobený činnosťou "prebudených" fibroblastov. Vďaka ich vonkajšej stimulácii sa znova dávajú do práce aj v čase, keď už sa chystali do výslužby.
Presnejší odpoveď na túto otázku dostaneme po 2 - 3 rokoch klinických výskumov. Je tu však pozitívna správa od našich klientov. Veľká časť z tých, ktorí užívali Prírodné Kolagén spozorovala výrazné zlepšenie vo vzhľade pleti na tvári i pokožky.

Čo je to elastín, uvádzaný v zložení preparátu.
Je takisto bielkovinou z hlbších vrstiev pokožky, ktorá napomáha vstrebávanie kolagénu.

Ako je to s patentom na kolagén?
Hneď niekoľko vedcov sa považuje za "otca - stvoriteľa" vynálezu kolagénu. Nie je to však vec patentovanie, pretože prírodné bielkovinu predsa patentovať nedá. Rovnako, ako nikto nedostane patent na svoj nos či necht. Môže sa však patentovať spôsob jeho získavania.

Firma INVENTIO vo svojich laboratóriách vynašla unikátnu metódu pre získavanie třířadého biologicky aktívneho kolagénu z koží jeseterovitých rýb (kapra strieborného), prostredníctvom hyperfiltrácia cez hodvábne vlákna. Nemá nič spoločné so spôsobmi získavania kolagénu u iných firiem.

Nedávno som sa stretla s kolagénom Beauty. Čím sa od neho líši Váš kolagén?
Je to konkurenčný výrobok, ktorý tiež obsahuje biologicky aktívne kolagén. Rozdiel v samotnom kolagénu tu nie je tak dôležitý. Dohady na tému prevahy jedného výrobku nad druhým nemajú zmysel. Dali by sa prirovnať k dileme medzi významom Vianoc a Veľkej noci. Nech spotrebiteľ dostane akýkoľvek biologicky aktívny rybí kolagén, bude účinkovať rovnako dobre.
Rozdiely sú hlavne v množstve kolagénu vo výrobku, v odolnosti voči teplotám a tiež v zložení.

Kolagén firmy INVENTIO je v súčasnosti vyrábaný najpokrokovejšie technológií. Je to 100% prírodný bielkovinový hydrát, s najvyššou teplotnou odolnosťou na dnešnom trhu (až do 28 ° C!), Pri súčasnom zachovaní svojej biologickej aktivity. Produkcia prebieha bez použitia chemických prípravkov a bez konzervácie Parabel (ktorým sú dnes prisudzované dokonca rakovinotvorné účinky, i keď zatiaľ neboli preukázané).

Kolagén Beauty zaplatil za zvýšenie teplotnej odolnosti do 27 ° C vysokým podielom chemických prísad do zloženia kolagénu (záujemcom viac napovie zloženie INCI kolagénu Beauty), konzervovaného parabény Euxyl K v množstve asi 1%. Rovnako tak čisté kolagénovej bielkoviny je v tomto výrobku výrazne menej.

Čím sa líši kolagén vo vašich výrobkoch od kolagénu v krémoch z lekárne či obchodu?
Predovšetkým tým, že kolagén obsiahnutý v našich výrobkoch je kolagénom rybím, s identickou stavbou ako kolagén u človeka, ktorý si zachováva svoju biologicky aktívnu schopnosť zabudovania pod pokožku.
"Kolagén" obsiahnutý v krémoch z obchodov a lekární je kolagénom hovädzím, biologicky neaktívne želatínou, rozomletými fibroblasty hovädzích bielkovín.

Rybí kolagén nie je alergénom.
Čím ušľachtilejší rybie druhy slúži na extrakciu kolagénu a zároveň z čím čistejších chovných vodných plôch, tým nižšie spadá, často až pod štatistickú chybovú hranicu promile počet osôb, u ktorých by vznikli akékoľvek nežiaduce reakcie.
Od roku 1999 sa v plastickej chirurgii odstupuje od hovädzieho kolagénu. Rybí kolagén vylučuje nebezpečenstvo delegovanie BSE. Aj keď je akékoľvek riziko minimálne, mediálna psychóza okolo hovädzieho kolagénu klientov spoľahlivo odradila.

Najdôležitejšou vlastnosťou rybieho kolagénu je, že si vďaka metóde hyperfiltrácia cez hodvábne vlákna zachováva biologickú aktivitu.

O čo sa jedná s tými teplotami?
Sú pre kolagén zásadné vecí. Biologicky aktívny rybí kolagén je zaťažený istým obmedzením. Teplotným ohraničením. Je potrebné ho uchovávať pri teplote od 5 do súčasných 28 ° C. Pri teplotách nižších ako 5 ° C a vyšších ako 28 ° C totiž stráca svoju gélovú konzistenciu a tým aj bioaktívne účinky. Stáva sa to v následku rozpadu bielkovinové štruktúry (skrutkovice) na obyčajnú zmes aminokyselín. Vedci z firmy INVENTIO preto dbajú o pohodlie zákazníka hľadaním spôsobov ako rozšíriť túto bezpečnú teplotnú škálu. Aby sa už zákazník nemusel báť, že sa mu výrobok prehreje alebo přechladí. Koncom septembra 2007 sa čisto prírodnými metódami podarilo dosiahnuť celistvosti kolagénu v teplotách 5 až 28 ° C.
Kolagén Beauty síce nedávno zaviedol formulu 5 - 27, ale prejavilo sa to značnými zmenami v jeho zložení. Konkrétne to viedlo k zvýšeniu koncentrácií chemických látok kvôli zamedzeniu rozpadu bielkovín.
Ďalší negatívny vplyv má na priepustnosť gélu cez kožu. Človek má bežnú teplotu tela okolo 36,5 ° C. Čím je teplotná hranica nižšia, tým skôr kolagén stráca svoje bioaktívne schopnosti a nevstrebáva sa.

Prečo neuvádzate, o koľko percent kolagén redukuje vrásky?
U nás sa nedočkáte efektných reklám na čísílka a percenta. Pri nedávnom prezeraní tlači pre ženy, ktorý patrí medzi najčítanejších sme narazili na reklamu jedného z popredných výrobcov krémov "proti vráskam". Text reklamy znel: Vyhladenie vrások o 83%, omladenie rysov tváre 83% a samozrejme všadeprítomná hviezdička *, ako ostatne vo väčšine reklám. A čo sa po hviezdičkou skrýva? Prieskum podielu spokojnosti u skupiny žien v priebehu 4 týždňov. O čom to svedčí? ... Náš výrobok si nezaslúži neetickú reklamu. My a tiež tisíce ďalších - či už nie milióny - ľudí, ktorí kolagén používajú, už o tomto dávno vedia.
Presvedčte sa tiež, pozývame Vás k prehliadke časti názory klientov.

Človek, ako iste všetci vieme, sa od iných vyšších cicavcov odlišujú okrem iného vzhľadovo. Za to, že je naša pokožka hladká, vďačíme až 70-tich% podielu kolagénu v jej bielkovinovej štruktúre a 3% podielu elastínu. Opice nerozoznávajú staré jedinca od mladých podľa vzhľadu tváre. Ľudia však áno. Rozhoduje o tom tiež okrem iného stupeň Zvraštenie pokožky, teda nedostatok vyššie vymenovaných bielkovín.

Z histórie


Človek, ako iste všetci vieme, sa od iných vyšších cicavcov odlišujú okrem iného vzhľadovo. Za to, že je naša pokožka hladká, vďačíme až 70-tich% podielu kolagénu v jej bielkovinovej štruktúre a 3% podielu elastínu. Opice nerozoznávajú starého jedinca od mladých podľa vzhľadu tváre. Ľudia však áno. Rozhoduje o tom tiež okrem iného stupeň Zvraštenia pokožky, teda nedostatok vyššie vymenovaných bielkovín.

Máme tiež svoje kritériá krásy, a jedným z nich je aj hladká pleť.

Už v dobe ľadovej homo sapiens, ako dokladajú vykopávky, chcel vylepšovať svoj vzhľad. Počiatky kozmetológie je možné vidieť už v antike, v správach historikov o Kleopatre - kráľovnej Egypta a hlavne v období neskorého rímskeho cisárstva. Naozaj sa ale začína jej história v Nemecku v 30. rokoch, kedy bola vynájdená (s podielom Poliakov z Poznane) prvá látka, ktorá preniká piatimi vrstvami epidermis do buniek vlastnej pleti - euceryt (základ krému NIVEA).

Vo fašistickej propagande to mal byť elixír mladosti. Po takmer 150 rokoch od doživotného uväznenie grófa Alexandra Cagliostro nikto nesmel hlásiť svetu nič podobné. Preslávený alchymista však zomrel vo veži, pretože jeho elixír mladosti predávaný za mešce zlata na kráľovských dvoroch, nefungoval!

V druhej polovici 20. storočia sa znovu roztočil kolotoč kozmetické reklamy, ktorej drzosť nepoznala hraníc. V priemere každé tri roky sme počuli o nejakom elixíre mladosti.

Lanolín, glycerín, lipozómy, antioxidanty, vitamíny A, E, C, beta karotén, ovocné kyseliny, liponové, hyaluronovej kyseliny, ceramidy, morské riasy, aloe vera, Gingo biloba, vodné rastliny, ložiská praoceánu, energetizujúce molekuly, rybí tuk, stovky bylín, živá voda, Imedeen, retinol, zlúčeniny zinku, koenzým Q-10, ionoforéza, kryoterapia, špeciálne masáže, bahno z Mŕtveho mora a ešte sto iných verzií zázračných prvkov, sa predávalo a stále sa predáva ako prostriedok na omladenie tváre, za stále väčšie sumy peňazí.

Len tak na okraj, existujú očné krémy, ktorých cena je vyššia ako tisíc dolárov za kus.

Všetky vyššie spomenuté preparáty ale nepôsobí na príčiny vráskavosť pokožky. Prinášajú efekt? Áno. Najlepší z nich dokážu pri pravidelnom používaní zastaviť, či vizuálne spomaliť starnutie pleti o celé roky. A pri tom vyprázdňujú peňaženku. Existuje krém, ktorý proces starnutia pleti dokáže zvrátiť? Ktorý objektívne redukuje už existujúce vrásky? Nie. Takýto krém ešte nebol vynájdený, rovnako ako masť na rast vlasov alebo liek na obezitu.

Objavy tohto typu sa podarí raz za pol storočia a vždy pôsobí na príčinu a nie na dôsledok. Medzi takéto objavy patrí napríklad účinná látka, na báze ktorej firma Pfizer vytvára Viagru a Cialis.

Takým objavom je tiež poľský rybí kolagén - biologicky aktívne vďaka zachovaniu trojité helisy. Nedávno ho začala vyrábať INVENTIO Polish Technologies. Nie je to čistá kozmetika, ale dohromady ternárny emulgát živej bielkoviny, osmotickej vody, éterických olejov a kyseliny mliečnej.

Prelom vo svetovej kozmetológiu, ktorý začína tak blízko nás! Pôsobí na samotnú príčinu, nie dôsledok. Príčinou starnutia pleti je nedostatok kolagénu. Prírodný kolagén za prvé dopĺňa tento nedostatok, za druhé stimuluje bunky, ktoré vďaka svojej stařečské lenivosti, spomaľujú produkciu kolagénu. 9, rovněž nesmí obsahovat zinek a ovocné kyseliny.">Musí sa aplikovať na dobre umytú pokožku, pričom nesmie byť použitá ďalšia kozmetika s pH <3 a pH> 9, taktiež nesmie obsahovať zinok a ovocné kyseliny.

Ak neberieme do úvahy určité špecifikácie spojené s dopravou, uskladnením a používaním, kolagén Q 5-26 otvára novú epochu vo svetovej kozmetológii.

Zloženie Kolagénu, Paraben Free a formula Q 5-26

Kolagénový hydratačný gél firmy INVENTIA sa skladá z týchto zložiek (INCI):

aqua, collagen, elastine, lactic acid, caprylyl glycol

Collagen - rybí kolagén spolu s menším množstvom elastínu (elastine), sa pri prerode extrakčnom a hydratačným procesom do vodného roztoku stáva bielkovinou, ktorá je úplne bezbranná voči enzýmom, plesniam a baktériám. Tie môžu veľmi rýchlo začať jeho rozklad. Podobné nebezpečenstvo sa vzťahuje aj k jeho cenné špirálovej štruktúre skrutkovice, ktorá je veľmi citlivá na teplotu. Obsah kyseliny mliečnej (lactic acid) v géle umožňuje pozastaviť rozkladné procesy sotva na tri týždne. Ak chceme zachovať hodnotu výrobku po 12 - 18 mesiacov, je nutné pridať ďalšie stabilizátor. Ešte pred rokom sa považovalo za najrozumnejšie riešenie použitia silného chemického konzervačnej látky.

Kolagénové výrobky s obsahom rybej kolagén dostupné na trhu:

    
Kolagén Aktiv - je konzervovaný parabény Nipagin
    
Collagen Beauty - parabény Euxyl 600
    
Prírodný Kolagén - jediný kolagénový hydrát trojradeho kolagénu, ktorý je stabilizovaný bez prítomnosti parabénov.

INVENTIA do roku 2008 tiež používala parabenový komplex, aj keď aspoň so snahou využiť na ich výrobe prírodných zdrojov (propylparabén tvorený v obale ovocných kyselín brusníc). Ovšem výrobok s hrdým názvom "Prírodný" si žiadal ďaleko viac. Bolo veľmi žiaduce, aby nezahŕňal nielen prirodné parabény, ale najlepšie vôbec žiadne konzervanty.

Patrí sa spomenúť pár slov o parabénoch
Donedávna boli parabény považované za úplne bezpečné (a väčšina vedcov si to myslí aj naďalej). Najväčšou prednosťou parabénov je skutočnosť, že aj minimálnym dodaním (napr. v kolagénu do 0,6%) dokáže definitívne zamedziť problému vzniku plesní, húb a kvasiniek.

V roku 2002 sa skupinka amerických vedcov - "ekológov kozmetického priemyslu" - vrhlo na prenasledovanie parabénov. V tkanive napadnuté rakovinou boli údajne nájdené produkty rozpadu parabénov, na čom opreli svoju hypotézu o ich rakovinotvorný pôsobení. Dodnes nebola vedecky doložená. Táto domnienka však otvorila vojnové pole konkurujúcim kozmetickým biotechnologickým firmám. V USA, Japonsku i Francúzsku sa rozpútala protiparabenová kampaň. Kto má pravdu? Ťažko povedať.

Čo je lepšie?
Konzervanty v potravinách alebo riziko salmonelózy? Otrava rozsiahlych oblastí postreky DDT proti premnoženým komárom alebo milióny obetí malárie? Zvetrávajúce a plesnivé tovar už po týždni alebo nasýtené chémiou? Účinná ochrana látky minimálna - napr 0,5% prímesou "chémia" alebo hľadanie "ekologických" stabilizátorov, ktorých sa však zvyčajne musí pridávať viac (napr. do potravín, čo zvyčajne kazia ich chuť)? To sú rozpory, ktoré rozdeľujú špecialistov i spotrebiteľov ...

Intuícia nám napovedá, že aspoň v kozmetológiu víťazí hľadisko ekologické. Také sú všeobecné celosvetové trendy. Tým ešte viac zosilneli snahy o odhalenie látky, ktorá by účinne zastúpila v prírodnom kolagénu chemický konzervant. Rozhodlo až finále súťaže kozmetických výrobkov v Paríži, kde až vo finále rozhodcovskej komisie kolagén kvôli propylparabénu v zložení INCI vyradila zo súťaže.

Výskumy s cieľom vylepšiť výrobok čoskoro predviedli možnosť kolagén úplne nekonzervovat. Chýbalo len nájsť látku, ktorá by bola schopná už v procese hydratácie prelomiť membrány baktérií, čiže vôbec nepripustiť ich rozvoj. Opäť nám prišiel na myseľ prostý nápad, obrátiť sa na najväčšieho odporcu parabénov. Bola to americká firma zo skupiny Chemical Safe Skincare Co. S odpoveďou sme dostali ponukový súpis prírodných či prírodne identických preparátov a dokonca aj niekoľko vzoriek. K zavŕšenie úspechu už chýbalo len pár mesiacov laboratórnych testov.
Caprylyl glycol ako zložka zdokonaleného prírodného kolagénu oslobodzuje biochemikov od hamletovských dilem, či konzervovať menším množstvom parabénov alebo snáď väčším inej chémie. Jeho pridaním do kolagénu v jednom jedinom momente, ktorý je známy iba poľským biotechnologům (v momente prerodu tříspirálové bielkoviny do vodného roztoku). Umožňuje kolagén udržať bez konzervácie. A nešlo nám práve o toto? Prírodný kolagén - prírodný - znamená zároveň bez konzervantov!

Caprylyl glycol je mastnou kyselinou s krátkym reťazcom viazaným najjednoduchším dvouvodíkovým alkoholom. Je teda organickou zložkou, v ktorej sa nenachádza žiadne iné chemické prvky ako tie, ktoré už sú obsiahnuté v prirodzených uhľovodíkových reťazcoch kolagénových peptidov. Caprylyl glycol nie je konzervačnou. V kozmetickom priemysle ho považujú za CO-emulgátor a zároveň za zvlhčujúci látku. Preukázal sa byť natoľko bakteriostatickým, že umožnil v priebehu hydratácie upustiť od finálnych dodatkov antibakteriálne chémie.

Veľký význam tu má aj fakt, že náš výrobok je opatrený dávkovačom. Jeho prostredníctvom tak prakticky nedochádza k žiadnemu kontaktu s prstami spotrebiteľa. Tie bývajú zdrojom baktérií aj plesní. Patrí medzi kozmetické výrobky na báze proteínov, čím sa radí medzi elitnú produkty najvyššej triedy.

Američania ho propagujú ako senzačný prípravok pre premastenie a reguláciu zvlhčenie pleti. Caprylyl glycol sa preukázal byť natoľko slabou protiplesňovou látkou, že si vyžiadal dodávanie do hydrátu vo viac ako trojnásobnom množstve v porovnaní s doteraz dodávanými konzervanty.

Vznikol však aj vedľajší efekt, ktorý sa stal ďalším veľmi cenným objavom.

Náš nový "ekologický" stabilizátor sa v prírode tiež vyskytuje v podobe gélu, ale na rozdiel od rybieho kolagénu ho musíme ohriať až na 90 ° C, aby sa uvoľnil. Pretože sa dokonale znáša s bielkovinovým hydrátom, jeho pridaním vo 2% množstva do kolagénového roztoku tak narastá aj kritická teplotné hranice denaturácie kolagénu z 26 na 28 ° C (o 2 stupne viac než kolagénový gél konzervovaný parabény).

Týmto spôsobom sa našim biotechnologům podarili dva objavy zároveň:

    
Vytvorili kolagén bez konzervantov!!
    
Upravili kolagén do teplotne odolnejšie formy 5-28!!.

O zlepšenom výrobku možno ešte povedať, že vďaka obsahu mastných kyselín s krátkymi reťazcami, ktoré sú nosičmi peptidov a aminokyselín, sa skrátil aj čas vstrebávania kolagénu cez epidermis asi o 8%. Súčasná generácia gélu je viac nadýchaná a utvára ešte nepriestupnejšie povlak zabraňujúce unikaniu vody z vrchnej vrstvy pokožky.

Veľmi nás teší skutočnosť, že sme sa opäť vzdialili vpred od svojej konkurencie a že nová formula kolagénu nám uľahčí dobytie krajín s vyššou teplotou klímy aj najnáročnejších spotrebiteľských trhov.

Upozornenie pre všetkých spotrebiteľov!!

Ako už ste si určite všimli, prírodný kolagén je stále predávaný pod názvom Q 5-26. Je to oficiálny obchodný názov výrobku, pod ktorým je výrobok registrovaný a výrobca ho nebude meniť.

Nemení to nič na skutočnosti, že už vlastníte výrobok, ktorý zachováva svoje vlastnosti a špirálové štruktúru až do maximálnej teploty 28 ° C a bez konzervácie parabény.

—————

Späť