Topinambur a vplyv na určité zdravotné problémy :) ( Cukrovka, trávenie, obezita, pečeň)

04.06.2013 15:06

Cukrovka

Topinambur a cukrovka ( Diabetes mellitus )

Svetová zdravotnícka organizácia odhaduje, že na celom svete má viac ako 170 miliónov ľudí cukrovku. Ochorenie postihuje asi 4 – 5 % ľudstva a jeho výskyt neustále rastie.
Cukrovku dnes môžme rozdeliť na:

  • závislú od inzulínu (1.typ)
  • nezávislú od inzulínu (2. typ).

Cukrovkou 1. typu sú najčastejšie postihnuté deti alebo mladí ľudia do 30 rokov. Je charakterizovaná tým, že organizmus prestáva vyrábať svoj vlastný hormón inzulín, nevyhnutný pre vstrebávanie glukózy a normálny látkový metabolizmus je možný len pri stálom užívaní prípravkov inzulínu.

Pri cukrovke 2. typu je vlastného inzulínu v organizme dosť, niekedy aj príliš mnoho, ale pre celý rad dôvodov sa stáva neefektívny a preto vzniká ochorenie diabetes. Tento typ cukrovky je omnoho častejší (70-80% všetkých prípadov cukrovky). Vzniká spravidla po 40-tom roku, najčastejšie v 50.-60.-roku veku. Existuje genetická preddispozícia tohto ochorenia, pričom sa dedí nie samotný diabetes, ale určitý komplex rôznych porúch metabolizmu, ktoré keď nie sú náležite brané do úvahy, nakoniec spôsobujú toto zákerné ochorenie.

Domnievame sa, že v každom nasledujúcom pokolení sa cukrovka 2. typu môže prejaviť v nižšom veku.
Existuje ešte jeden dôležitý rizikový činiteľ – obezita, pričom je závažný spôsob ukladania tuku. Ak sa hromadí hlavne v oblasti brucha, potom sú predpoklady onemocnenia na cukrovku 2.typu omnoho väčšie ako pri proporcionálne rovnomernom ukladaní tuku.

Organizmus sa usiluje samostatne bojovať s následkami nesprávnej životosprávy a so zdedenou poruchou metabolizmu, preto najhlavnejší symptóm cukrovky -zvýšený obsah cukrov v krvi vzniká vtedy, keď organizmus už nemôže kompenzovať vzájomnou spoluprácou orgánov a sústav tieto poruchy, ktoré sa postupne rozvíjajú počas mnohých rokov.

Viditeľnejšie prejavy cukrovky ( diabetes ) sú:  sucho v ústach, smäd, časté močenie, kožné svrbenie, rýchla únava, slabosť, pomalé hojenie malých rán a škrabnutí.
Pri objavení týchto príznakov v každom prípade zistite hladinu cukrov v krvi. Cukor, presnejšie glukóza, je pre organizmus najlepším zdrojom energie.
Glukóza sa musí vždy rýchlo a bez prekážok dostať do buniek organizmu. Ale samostatná glukóza sa do väčšiny buniek organizmu nemôže vstrebať, preto je nevyhnutný hormón, ktorý vyrába podžalúdková žľaza – inzulín.

Inzulín akoby otvára pre glukózu vstup do bunky. Ak vlastný inzulín chýba (ako pri cukrovke 1. typu) alebo ak je pre rôzne príčiny neefektívny, glukóza zostáva v krvi. V takýchto podmienkach sa rýchlo rozvíja energetické hladovanie buniek, a preto sa narúša normálny priebeh všetkých výmenných procesov a glukóza cirkuluje v krvi vo vysokých koncentráciách, čo spôsobuje pri cukrovke nenávratné komplikácie.
Tento stav možno charakterizovať ako “hladovanie pri hojnosti”.

Závažnosť priebehu cukrovky 1.typu sa určuje zasiahnutím ciev, vedúcim ku chronickej obličkovej nedostatočnosti, gangréne končatín, arteriálnej hypertónii a slepote.

Všetky zložky topinambura majú priaznivé účinky pri tejto chorobe.

Pravidelné užívanie topinambura znižuje hladinu cukru v krvi, pretože:

  1. molekuly inulínu, nerozštiepené kyselinou soľnou v žalúdku, absorbujú značné množstvo potravinovej glukózy po jedle,
  2. vláknina tiež vstrebáva glukózu, obmedzuje jej vstrebávanie do krvi,
  3. zmenšuje sa glukogenéza (tvorba glukózy v pečeni),
  4. stimuluje sa znižovanie glukózy z rezerv (glykolýza), kde úloha inzulínu nie je taká veľká,
  5. stabilné zníženie úrovne glukózy v krvi prispieva k vytváraniu vlastného inzulínu bunkami podžalúdkovej žľazy,
  6. syntézu inzulínu podporujú kremík, zinok, mangán, draslík.

Najdôležitejší efekt je vo vynikajúcej schopnosti fruktózy prenikať do buniek všetkých orgánov bez spoluúčasti inzulínu a plnohodnotne nahrádzať glukózu v metabolických procesoch. Pritom sa značne zmenšuje energetický bunkový hlad. Ba čo viac, krátke zlomky molekúl inulínu, vstrebávajúce sa do bunkovej steny, uľahčujú prenikanie samotnej glukózy do vnútra bunky, hoci aj v porovnaní s normou v relatívne malých množstvách.

Všetko toto vedie ku podstatnému a stabilnému zníženiu koncentrácie cukru v krvi, ktoré nie je sprevádzané náhlymi kolísaniami tohto ukazovateľa počas 24 hodín. A práve toto je prvoradou úlohou pri liečbe cukrovky závislej na inzulíne.

  • Inulín, vláknina a pektín sa zlučujú s niektorými látkami a odvádzajú ich z organizmu, napr. acetón a iné produkty narušeného metabolizmu a zabraňujú tak vzniku acidózy.
  • Krátke zlomky fruktózy a organické polyoxykyseliny majú antioxidantné a antitoxické účinky.
  • Zlepšuje sa stav ciev a primerane sa zmenšuje vážnosť komplikácií.
  • Zlepšujú sa imunologické ukazovatele krvi a zmenšuje sa náchylnosť pacientov na infekčné choroby.

Cukrovka 2. typu sa vyskytuje v 70 – 80% všetkých prípadov ochorenia. Postihuje hlavne ľudí v dospelom a staršom veku, približne v rovnakom počte mužov aj ženy.

Spravidla na začiatku ochorenia majú pacienti nadbytočnú hmotnosť a medzi ich príbuznými často nachádzame nadváhu, artériosklerózu, hypertóniu, ischemickú chorobu srdca, cukrovku. Začiatok cukrovky 2. typu (nezávislého na inzulíne) je postupný, bez symptómov.
Pri cukrovke 2. typu je inzulínu v organizme dosť, niekedy aj príliš mnoho, ale pre celý rad dôvodov sa stáva neefektívny.
Na začiatku choroby organizmus zvyšuje vylučovanie inzulínu, aby kompenzoval nízku citlivosť na neho, ale potom sa bunky podžalúdkovej žľazy vyčerpávajú, zvyšuje sa obsah glukózy v krvi, úroveň cholesterolu a triglyceridov. Značná časť glukózy cirkulujúcej v krvnom riečisku nestrávená bunkami orgánov sa dostáva do buniek tukového tkaniva a mení sa na tuk. To spôsobuje rýchly rast artériosklerózy a obezity. Nasleduje poranenie veľkých ciev, nebezpečenstvo infarktu myokardu a mozgovej príhody.
Cukrovku 2. typu často sprevádzajú rôzne choroby žalúdočno-črevného traktu, zníženie funkcie žliaz s vnútorným vylučovaním (štítnej žľazy, pohlavných žliaz) a prejavmi imunodeficitu.

Pri cukrovke 2. typu sa na základe užívania topinambura:

  1. Znižuje a často normalizuje obsah cukru v krvi, pretože sa
    a) znižuje vstrebávanie glukózy z čriev do krvi,
    b) aktivuje trávenie glukózy,
    c) zväčšuje výkonnosť vlastného inzulínu,
    d) posilňuje citlivosť buniek na inzulín (zníženie inzulínovej rezistencie),
    e) zväčšuje tvorba glykogénu v pečeni.
  2. Zlepšuje sa tukový metabolizmus, znižuje sa úroveň cholesterolu a triglyceridov v krvi, čo zabraňuje ďalšiemu rozvoju artériosklerózy a komplikácií, ktoré sú s ňou spojené.
  3. Znižuje sa hmotnosť u pacientov s nadváhou.
  4. Zlepšuje sa stav pečene a žalúdočno-črevného traktu.
  5. Optimalizuje sa syntéza hormónov kôry nadobličiek, štítnej žľazy, pohlavných žliaz.

Všetko vyššie spomenuté vedie ku zlepšeniu duševného stavu, zvýšeniu práceschopnosti a zvýšeniu kvality života pacientov s cukrovkou.

Vyjadrenie k výživovému doplnku TOP-INULÍN

Mám 54 rokov, pracujem ako praktický lekár pre dospelých už takmer 30 rokov. Na jar roku 2007 som sa z Televíznych novín Markízy dozvedel o liečivých vlastnostiach plodiny topinambur.

Vzhľadom k tomu, že sám mám diabetes (cukrovku) 2. typu už niekoľko rokov, pri miernej nadváhe, rozhodol som sa, že to s výživovým doplnkom TOP-INULÍN skúsim. Bol som si vedomý toho, že mám obrovské rezervy v životospráve diabetika vôbec v pohybovej aktivite a najmä v dodržiavaní diéty. Žiaľ, ako obyčajne, vnútorné výhovorky na hektický spôsob života a podobne. Užíval som TOP-INULÍN cca 3 mesiace v dávke 1 tbl denne (apríl až jún 2007).

Na kontrolu do diabetologickej ambulancie (29.6.2007) som ale išiel s malou dušičkou. Na moje veľké prekvapenie hodnota HbA1c (glykolyzovaný hemoglobín) klesla z pôvodnej hodnoty 7% na 6%. Som mimoriadne prekvapený – verím účinku topinambura, pri správnom stravovaní som mohol mať hodnoty ešte podstatne lepšie.

Preto odporúčam všetkým diabetikom užívať uvedený výživový doplnok. Výborne sa toleruje, nemá mnou zistené žiadne vedľajšie účinky, cena je prijateľná pre všetkých, liečivý efekt sa plne potvrdil. Mienim ho užívať trvale.

MUDr. Miroslav Oravec,
praktický lekár pre dospelých
Ústredná vojenská nemocnica
Ružomberok
detašované pracovisko- Posádková ambulancia Liptovský Mikuláš

Trávenie

Topinambur a trávenie

Unikátne chemické zloženie topinambura priaznivo pôsobí na trávenie a pôsobí preventívne proti chorobám tráviacej sústavy, čo sa potvrdilo výsledkami radu vzájomne nezávislých štúdií uskutočnených v rôznych rokoch a v rôznych klinikách a ústavoch.

INULÍN – plní funkciu vzácne aktívneho absorbenta schopného spojiť a vylúčiť z organizmu veľké množstvo toxických a odpadových látok, dostávajúcich sa dovnútra organizmu potravou alebo vznikajúcich v črevách v priebehu trávenia,

  1. evidentne podporuje motorickú činnosť žalúdočno-črevného traktu (motoriku a peristaltiku),
  2. krátke fruktózové reťazce (fragmenty inulínu) podporujú vylučovanie žlče a uľahčujú jej odtok z pečene a žlčníka do dvanástnika, podmienený zlepšením vyprázdňovania čreva.

Hojnosť organických polyoxykyselín, ktoré sa nachádzajú v zložení topinambura neutralizujú patogénny vplyv agresívnych voľných radikálov a výmenu splodín.
Vo vnútri čriev nastoľujú fyziologickú alkalickú reakciu, nevyhnutnú pre normálne enzýmové trávenie potravy.

Topinambur zvyšuje odolnosť voči bakteriálnej a vírusovej infekcii orgánov trávenia a tiež voči prenikaniu rôznych parazitov (lamblií, opistorchisov atd.) Vytvára optimálne životné podmienky pre normálnu črevnú mikroflóru (bifidum – a coli baktérie).
Spomenutý fakt vysvetľuje jasný pozitívny účinok topinambura pri disbakterióze.
Opísaná vynikajúca schopnosť topinambura významne zväčšuje účinnosť špecifického protiparazitného liečenia (opistorchózy, lambliózy) a tiež spôsobuje masové hynutie parazitov.

Topinambur má antisklerotické účinky, zlepšuje vlastnosti cievnych stien a reologické ukazovatele krvi, zosilňuje prekrvenie sliznicového obalu všetkých častí žalúdočno-črevného traktu a podžalúdkovej žľazy, ktorá vyrába veľké množstvo tráviacich enzýmov a hormónov.
Uvedené pôsobenie na cievy významne podporuje priebeh regenerácie tkanív postihnutých chorobou, a preto má dôležitú úlohu v liečebnom účinku topinambura pri takých chronicky rozvíjajúcich sa chorobách ako gastritída, duodenitída, enteritída, colitída, pankreatitída, a tiež pri vredovej chorobe žalúdka a dvanástnika.

Početné klinické výskumy potvrdzujú, že bolestivý syndróm, nevoľnosť, dávenie, pálenie záhy, horkosť v ústach, nafukovanie, narušenie stolice (ako hnačka, tak aj zápcha), pri liečení obvyklými farmakologickými prostriedkami spolu s topinamburom sa strácajú o 5 – 7 dní rýchlejšie, než pri štandardnom liečení bez neho. Ba čo viac, v mnohých, nekomplikovaných prípadoch žalúdočno-črevných ochorení len diétne stravovanie topinamburom umožňuje dosiahnuť uzdravenie a upravenie trávenia.
Topinambur je vynikajúcim prostriedkom prevencie zhoršenia chronických chorôb tráviacej sústavy v tradične kritickom ročnom období (jeseň a jar), v stresových situáciách, pri ochoreniach iných orgánov alebo vírusových infekcií, keď sa recidíva týchto chorôb, pankreatitída alebo gastritída rozvíja veľmi často.
Podľa E. I. Krivickoj (2001) používanie topinambura v dennej strave detí s funkčnými patológiami žalúdka normalizuje nie len motorickú vyprázdňovaciu funkciu žalúdočno-črevného traktu, ale aj zabezpečuje optimálnu činnosť antioxidantných a imunitných systémov.

Berúc do úvahy korelačný vzťah medzi rakovinou žalúdka a frekvenciou výskytu ochorení tráviacich orgánov u dospelých a detí, možno odporúčať používanie topinambura pre prevenciu nielen chronickej patológie orgánov zažívania, ale aj pre prvotnú prevenciu rakoviny žalúdka.

topinulin

Obezita

Topinambur a obezita

Obezita je jedným z nebezpečných ochorení človeka, ktoré sa rýchlo rozširuje od posledných desaťročí minulého storočia a v súčasnosti dosiahla v celosvetovom meradle rozmery epidémie. V Európe viac ako polovica dospelých ľudí vo veku 35 – 65 rokov má nadváhu alebo obezitu.
V USA má 20% dospelých mužov a 28% žien problémy s obezitou a ešte asi tretina obyvateľstva má nadváhu. Výskyt obezity a jej prudký nárast nastal aj na Slovensku, 35% populácie má nadváhu a 25% trpí obezitou. Schopnosť topinambura a výrobkov z neho znižovať hmotnosť tela pri jeho východiskovom nadbytku je dokázaná v klinických a experimentálnych výskumoch. Štúdium funkcií topinambura vedie ku dôležitému zlepšeniu metabolizmu cukrov a tukov, ku zníženiu hladiny inzulínu v krvi, ktorý odráža zlepšenie citlivosti buniek na tento hormón a následne zníženie hmotnosti. Samozrejme, nehovoríme o skvelom schudnutí o 20 kg za mesiac, ale o systematickej a postupnej prestavbe všetkých druhov metabolizmu. Práve preto zníženie hmotnosti s využitím topinambura ako biologicky aktívneho doplnku stravy sa zvyčajne stáva viditeľným po 3-4 mesiacoch. Ale v niektorých prípadoch je možné dosiahnuť viditeľné zníženie hmotnosti už v priebehu prvého mesiaca používania produktu.
Rýchlosť nástupu predpokladaného výsledku topinambura veľa závisí od individuality organizmu.

Avšak, aj keď strata hmotnosti je menšia ako sme očakávali, nie je potrebné považovať toto obdobie za stratené, pretože v organizme dochádza ku pozitívnym zmenám mnohých vážnych ochorení, spojených s obezitou:

  • stabilizuje sa činnosť a zmierňujú sa záchvaty stenokardie,
  • zmenšuje sa riziko cievnych problémov (infarktu, zápalu srdcového svalu, mozgovej príhody),
  • zabraňuje sa zhoršenie cholecistitídy a pankreatitídy.

Spojením optimálneho potravinového a pohybového režimu v kombinácii s využívaním výrobkov z topinambura umožňuje v uvedenej situácii dosiahnuť žiadúci výsledok.

Pre zjednodušenie boja so zhadzovaním kíl sme pre vás vyvinuli nový produkt s názvom Fytoslim. Ide o kombináciu jablčného octu a Top-Inulínu, čím sme spojili dva  významné prvky v boji proti nadváhe.  Fytoslim je vhodným doplnkom v tabletkovej forme  na ceste k štíhlej línií.

Jablčný ocot tlmí chuť do jedla a podporuje pokojný spánok. Jablčný ocot pomáha aj pri vysokom cholesterole, cukrovke a upravuje krvný tlak. Pôsobí na metabolizmus, napomáha zmierňovať obezitu, alergie a únavu. Jablčný ocot zvyšuje hladinu kyslíka v krvi a tak zrýchľuje premenu potravy na energiu.

 

 

 

Topinambur and obesity

Obesity is one of the dangerous human diseases, which is quickly disseminating since last tenths of the past century. Nowadays, we can compare obesity in worldwide measures with epidemic.
In Europe, more than a half of adult population in the age from 35-65 years are overweight or obese. In USA 20% men and 28% women suffers from obesity and one third of total population are overweight. Obesity occurs and has quickly increased also in Slovakia. 35% are overweight and 25% suffers from obesity. Ability of topinambur and its products to reduce your weight is proved by clinic and experimental researches. Study of topinambur`s functions leads to an important improvement of metabolism of sugars and fats, decline of insulin level in blood, what means that cells are becoming more sensible on such hormone and is followed by loosing of weight.

Of course, we are not talking about a great weight loss – 20 kilos per month, but about a systematic and gradual conversion of all metabolism types. Therefore, the results are visible after 3-4 months of active consummation of topinambur as a food supplement. But in some cases, it is possible to achieve a visible weight loss already during the first month. It depends on an individuality of organism.
However, if our weight loss is smaller than we were expecting, we do not have to consider this as wasting of our time. And it’s because the risk of many serious illness connected to obesity was reduced:

  • Accesses of pectoris angina are more soften.
  • Risk of vascular problems as (hearth attack, cerebro-vascular attack) is reduced.
  • Prevents setback of cholecystitis (gallbladder inflammation) and pancreatitis.

It is possible to achieve requested result by the combination of optimal nutritive and motion regime with consummation of topinambur`s products.

 

Srdce

Topinambur a srdce

Je známe, že priemerná dĺžka života človeka vo svete je nižšia kvôli onkologickým ochoreniam o 2,5 roka, kvôli všetkým ostatným chorobám (okrem srdcovo-cievnych) – tiež o 2,5 roka, ale kvôli srdcovo-cievnym – o 17,5 roka! To znamená, že keby sa podarilo ochrániť človeka od týchto chorôb, vrátane rakoviny, potom by sa život človeka v priemere predlžil o 5 rokov, ale keby sa odstránili srdcovo-cievne choroby, o 17,5 rokov. To je 3,5krát viac!

Je dokázané, že srdcovo-cievne choroby a v prvom rade najrozšírenejšie z nich – artérioskleróza, ischemická choroba srdca a infarkt myokardu, sú spojené hlavne so spôsobom života človeka, a teda závisia od neho samého.
Význam týchto dôvodov vzniku chorôb ťažko posúdiť kvantitatívne (napríklad v percentách), na rozdiel od infekčných chorôb, o ktorých možno povedať, že choroba približne 80% závisí od zdroja nemoci a 20% od iných faktorov.
Preto v súvislosti so srdcovými chorobami sa nehovorí o bezprostrednom dôvode ich vzniku, ale o “rizikových faktoroch”.
Čím je viac týchto činiteľov a čím výraznejšie sa prejavujú, tým je väčšia pravdepodobnosť vzniku srdcovo-cievnych chorôb.

WHO (celosvetová zdravotnícka organizácia) uverejnila zoznam rizikových činiteľov ischemickej choroby srdca:

  1. Hyperlipidémia (lipid – tuk) – zvýšený obsah tukov v krvi. Toto narušenie sa určuje pomocou analýzy krvi na celkový cholesterol a jeho zložky lipoproteidy (komplex cholesterolu s bielkovinami, proteínmi). Okrem úrovne celkového cholesterolu základným rizikovým činiteľom je vysoký obsah takzvaných nenasýtených lipoproteidov
  2. zvýšený arteriálny tlak krvi (arteriálna hypertónia)
  3. fajčenie
  4. obezita
  5. nedostatočná telesná aktivita často sprevádzaná obezitou
  6. porucha zrážanlivosti krvi – preddispozícia k tvorbe trombov (krvných zrazenín, upchávajúcich cievy)
  7. dedičnosť alebo zdedená preddispozícia (genetický rizikový činiteľ)
    - výskyt srdcovo- cievnych chorôb u rodičov a pokrvných príbuzných
  8. náhle, ale aj dlhotrvajúce fyzické a psychické preťaženia (stresy)
  9. hyperglykémia – zvýšený obsah glukózy v krvi, najmä pri cukrovke
  10. nepriaznivé prostredie (ekologický činiteľ) – zamorenie ovzdušia, vody a potravy nebezpečnými látkami.

Výpočet obsahuje celkom úctyhodných – 10 rizikových činiteľov.
Už na prvý pohľad je zrejmé, že zväčša tieto činitele závisia od nás samých (od stravovania, životného štýlu), sú subjektívne.
Objektívne sú len dva z nich. Zdedená preddispozícia a ekológia.
Pozrime sa na možnosti topinambura pri ochoreniach srdcovo-cievneho systému.
Prvé návody o účinku rastlín obsahujúcich inulín pri chorobách srdca, obezite, starnutí a cukrovke nachádzame v prácach Avicennu (X. storočie). Ak sa vrátime ku rizikovým činiteľom, tak na 7 z desiatich (pri vylúčení 3, 5, 7)možno vplývať použitím topinambura.

Prírodné magnéziové a draselné zlúčeniny v topinambure ho robia nielen účinným, ale aj neškodným prípravkom pre zlepšenie arytmií, hypertónie, ischemickej choroby srdca, stenokardií rozličného pôvodu, pre zamedzenie infarktov a mozgových príhod.

Je známe, že príjem mnohých antibiotík a cytostatických protinádorových prostriedkov spôsobuje poškodenie obličkových kanálikov a zväčšenie vylučovania horčíka z organizmu,
sprevádzaný takými dôsledkami, ako obliterujúca endarteritída dolných končatín, spazmy koronárnych artérií, ischémia myokardu, (vrátane mladých ľudí, ktorí ešte nemajú poškodené koronárne artérie), kardiomyopatia, arytmia, až po nenávratnú fibriláciu srdca s nasledujúcim náhlym úmrtím.

Preventívne používanie topinambura s vysokým obsahom organického horčíka pred začiatkom liečby (a tiež počas užívania predpísaných liekov) chráni obličkové kanáliky a chráni pacienta pred týmito vážnymi komplikáciami.
Priebeh väčšiny ochorení srdca zintenzívňuje poruchu metabolizmu tukov (zvyšuje úroveň cholesterolu a triglyceridov v krvi), vedúce ku vzniku aterosklerózy ciev.

Priaznivá mikroflóra (bifido a laktobaktérií) podporovaná topinamburom tiež napomáha zníženiu úrovne cholesterolu v krvi, normalizácii arteriálneho tlaku.
Rôzni vedci zaznamenali zníženie arteriálneho tlaku pri dlhodobom užívaní topinambura (20 – 30 dní).
A nakoľko jedna z hlavných príčin tejto skutočnosti, ako je ukázané v predošlých článkoch, môže byt nízka citlivosť buniek na inzulín, to vysvetľuje, prečo je použitie topinambura mimoriadne užitočné pri väčšine ochorení srdcovo-cievneho systému.
Inulín značne obnovuje funkčnú aktivitu inzulínu a to znamená, že približuje k norme stav všetkých druhov látkovej výmeny vrátane aj výmeny tukov.

Veľmi dôležité je aj to, že vplyvom topinambura sa znižuje hustota krvi ako výsledok zníženia koncentrácie fibrinogénu v plazme. Zlepšuje sa tekutosť krvi a pružnosť cievnych stien, plastické vlastnosti erytrocytov, trombocytov a leukocytov.
Bunky krvi sa stávajú pružnejšími, ľahšie menia tvar v závislosti od priemeru cievy, ktorou prechádzajú. Všetky tieto zmeny priaznivo vplývajú na základné ukazovatele mikrocirkulácie.
Zvyšuje sa rýchlosť prietoku krvi, uľahčuje sa zásobovanie tkanív organizmu výživnými látkami a kyslíkom a odvádzajú sa z nich produkty metabolizmu buniek, ktoré prekážajú normálnej funkcii všetkých orgánov.

Okrem toho, pri väčšine chorôb srdcovo cievnej sústavy vzniká zvýšená zrážanlivosť krvi a jej sklon k vytváraniu trombov.
Tromby potom ľahko vznikajú na aterosklerotických platniach a oblasti infarktu myokardu a pri varikóznom rozšírení žíl. Také ťažké komplikácie cievnej patológie ako je mozgová príhoda, tromboembólia (nános trombov odtrhnutých tokom krvi) pľúcnej artérie a mnohých iných orgánov vznikajú hlavne kvôli narušeniu reologických vlastností a zvýšenej zrážanlivosti krvi.
Z tohto hľadiska je topinambur tiež veľmi užitočný. Podľa názoru novosibírskych vedcov a lekárov jedným z najvýznamnejších efektov zaradenia topinambura do dietoterapie pacientov s diabetes mellitus je zníženie tvorby trombov v krvi a zlepšenie vlastností cievnych stien. Musíme ale upozorniť, že ľuďom, ktorí majú sklon ku krvácavosti a zníženú zrážanlivosť krvi, odporúčame preparáty z topinambura užívať radšej v kratších kúrach ( nie viac ako 7-10 dní) a v dávkach približne 2-krát nižších v porovnaní s obvyklými liečebnými dávkami.
Dostatočný obsah kremíka zvyšuje pružnosť cievnych stien artérií a znižuje ich priepustnosť. Inulín prechádzajúc žalúdočno-črevným traktom, viaže kryštály cholesterolu, lipoproteíny s väčšou hustotou, znižuje úroveň hypoglykémie.
Očistnú funkciu zlepšujú krátke fruktózové reťazce, ktoré sa vstrebávajú do čreva.

Vďaka vysokému obsahu inulínu a pektínových látok, ktoré majú komplexné pôsobenie, topinambur môže znížiť škodlivé pôsobenie znečisteného prostredia tým, že odvádza z organizmu ióny ťažkých kovov, rádionuklidov a pesticídov.

Dôležitú úlohu v stave myokardu hrá úroveň selénu. Aj v tomto prípade môže srdcu pomôcť topinambur, ktorý podporuje vstrebávanie tohto dôležitého prvku zo stravy.

Pečeň

Topinambur a pečeň

Pečeň nastupuje ako druhá línia obrany proti baktériám. Pečeň je ústredné chemické laboratórium nášho tela, sklad rezerv a pohonných hmôt, detoxikácie jedov a má ešte ďalších 500 funkcií.
Človek bez pečene môže prežiť iba niekoľko hodín. Neživíme sa všetkými surovinami, ktoré jeme, ale iba tými ich časťami, ktoré môžeme stráviť, preto zvyšky stravy tiež zaťažujú pečeň.
Topinambur, v sile svojich vynikajúcich vlastností, má komplexný účinok na funkčnosť pečene a jej detoxikáciu.
Zlepšujúc utilizáciu glukózy, napomáha syntéze glykogénu, zabezpečuje najvyššiu úroveň energetického metabolizmu, stimuluje priebeh syntézy bielkovín, cholesterolu, žlče atd.
Inulín, obnovujúc činnosť žalúdočno-črevného traktu, vzhľadom na svoje vlastnosti absorbenta, čiastočne zneškodňuje jedovaté látky v črevách a krvi, značne odľahčuje a detoxikuje pečeň a tak chráni jej potenciálne možnosti, ktoré sú nevyhnutné pre organizmus v boji s rôznymi chorobami a zhubnými činiteľmi vonkajšieho prostredia.
Dôkazy schopnosti topinambura chrániť pečeň pred patogénnymi účinkami (hepatoprotektívne účinky) a detoxikovať ju sú zistené v klinických skúškach. Topinambur, na rozdiel od mnohých farmakologických prípravkov, nielen že nemá vedľajšie účinky pri väčšine chorôb pečene, ale je jedným z najefektívnejších a najperspektívnejších prostriedkov pri akútnom a chronickom zápale pečene vírusového, alkoholového, toxického, autoimúnneho pôvodu, cirhóze pečene a stukovatení tkaniva.

zdroj: https://www.fytosal.sk/topinambur/

recepty : https://www.fytosal.sk/category/recepty

 

—————

Späť