Slovenský:
Sladké zemiaky, sladký zemiak, jám
latinsky:
Ipomoea batatas
Charakteristika:
Povojník batátový je tropická rastlina jej hľuzy sú sladké zemiaky. Vo svojej vlasti - Amerike - dosahuje až 5 m, v súčasnosti už nie sú známe v pôvodnej divokej forme. Listy sú rôznotvaré. Kvitnú bielo, ružovo až purpurovo s výrazným okom. Šupka sladkých zemiakov je biela, žltkastá, oranžová, hnedá až fialová. Majú jemne sladkastú chuť - niečo ako mrkvu alebo aj namrznuté zemiaky.
Čo sa zbiera a kedy:
Pre pestovanie sladké zemiaky kupujeme s vegetačnými očkami, predpestujeme v kvetináčoch a vysádzame až po pominutí májových mrazov do hĺbky rovnako ako zemiaky.
uskladnenie:
Zberáme v septembri a začiatkom októbra, skladovanie v suchom a chladnom pivnici vydrží asi 3 týždne. Pre stávkovanie na ďalší rok skladujeme hľuzy v debnách s pieskom alebo rašelinou.
výskyt:
Amerika
Obsahové látky:
betakarotén, draslík, kyselina kávová, luteín, zeaxantín, vláknina, pektín, rastlinné steroly, vitamín B6, vitamín C
použitie:
Hľuzy dokonale umyjeme kefkou alebo olúpeme. Môžeme dusiť, zapekať, variť i vyprážať. Najlepšie sú vraj mierne posolené, upečené plátky sladkých zemiakov, potreté maslom alebo kyslou (v našom prípade sójovou alebo mandľovou) smotanou. Pri mačkaných zemiakoch môžete polovicu nahradiť sladké zemiaky, dajú sa použiť aj namiesto tekvice do koláčov, roztlačené s javorovým sirupom sú chutným dezertom.
zaujímavosť:
Lepšie je variť ich v šupke, pretože vylučujú sliz.
zdroj: https://bylinkaren.blog.cz/1008/bataty
Osobná poznámka : môj muž už nakrájaný zemiak v polievke považuje často za mrkvu, preto sa ma nato často pýta aby sa ubezpečil o druhu, takže áno pripomína mrkvu a vždy keď kúpim sladký zemiak je extrémne tvrdý, často mám obavy že poláme nôž a preto tento druh vždy samostane predvarím, potom nakrájam a až tak pridávam do polievky (kocky zemiaka :), akže áno varím ich v šupe až potom upravujem, výhodou je že po uvarení je úplne mäkkučký takže žiadna námaha s pučením na jemnejšiu konzistenciu
—————