REALITA MLIEKA (cudzorodého živočíšného)

04.06.2013 22:47

Najhlbšie zakorenený mýtus  v spoločnosti je o tom že mlieko je vhodným zdrojom VÁPNIKA a že jeho príjem je základnou životnou potrebou. Keď sa na túto skutočnosť pozrieme v súvislostiach , zistíme že objektívna pravda je niekde inde.

Mlieko je u savcov komplexným zdrojom výživy len pre novorodencov a jeho skladba odpovedá potrebám toho ktorého druhu. Teľa sa bezprostredne po pôrode musí postaviť na nohy a udržať krok so stádom, kravské mlieko je teda zložené tak, aby teliatku sílila kostra. Má preto vysoký obsah vápnika. Naopak ľudskému mláďatku sa v prvom roku života, najviac rozvíja mozog, a preto má materské mlieko viac fosforu a cholesterolu. Potrebné množstvo vápnika a iných minerálov je v ňom samozrejme tiež.

Obsahuje zdroj energie vo forme tukov a cukrov a hlavný stavebný materiál na tvorbu buniek, bielkovinu. Tým sme sa dostali k hlavnému problému mlieka. Ako mláďa odrastá, prestáva produkovať enzýmy potrebné k štiepeniu mliečnej bielkoviny. Človek disponuje týmito enzýmami v najväčšej miere do dvoch rokov veku, potom sa postupne stráca. Teľa pije mlieko iba 6.mesiacov, potom sa živí trávou, a na tvorbu kostry 1.tonového býka tráva stačí.

Nezdá sa vám tiež zvláštne, prečo by sme na tvorbu kosti potrebovali kravské mlieko? Ak sa pozrieme na našu modrú planétu z nadhľadu, zistíme, že na nej žijú miliardy ľudí, kt. mlieko a výrobky z neho nemajú vôbec v jedálničku a aj napriek tomu majú pevné kostry, zuby sa im nekazia navzdory tomu, že si ich nečistia (nato je dobrá stévia), a v starobe ich maju len trochu opotrebované.

To svedčí o tom, že im je prevažne rastlinná strava dodáva dostatok minerálov. Nanešťastie často skôr z politických dôvodov umierajú hladom. V osemdesiatych rokoch minulého storočia bola uskutočnená rozsiahla štúdia pod záštitou organizácie UNESCO, v kt. je štatisticky spracovaný vplyv výživy na zdravotný stav obyvateľstva v jednotlivých oblastiach Zeme, a tá tiež dokazuje že v zemiach, kde sa mliečne produkty hojne konzumujú, je naopak väčšia lámavosť kostí, častý výskyt osteoporózy a ordinácie stomatológov sú preplnené. Od tej doby prebehlo niekoľko podobných štúdií, kt. ukazujú negatívny vplyv mliečnej bielkoviny na najrôznejšie ochorenia ( nádory, autoagresívne choroby a pod.) Mali by sme teda náš vzťah k mlieku prehodnostiť.

Mlieko a výrobky z neho nám chutia, a keď ich pre chuť občas skonzumujeme, ak však sme zdraví, neutrpíme žiadnu újmu. Ďalšou propagovanou zložkou mliečnej stravy sú lactobacily, avšak dlhá záručná doba nás presvedčí, že aj napriek nápisu na obale propagovanej kultúry, nemôžu byť živé a už vôbec sa nedostanú do čreva, kde by sme ich potrebovali. Neporovnateľne lepšie naše čreva osídlime správnymi lacto- a bifido-baktériami pomocou mliečne kvasenej zeleniny, sójového syra natto a pasty miso.

Mlieko a výrobky z neho majú niekoľko zásadných negatív, hlavné je to, že poškodzujú sliznicu tenkého čreva a črevnú imunitu, tým vytvárajú imunitný deficit v celom organizme a následnú náchylnosť k ochoreniam, tendenciu k alergiám a ďalším imunitným problémom. Tie sú často liečené antibiotikami, poškodzujúcimi črevo, a začarovaný kruh je uzatvorený. Takto porušená sliznica je priepustná a nestrávané molekuly mliečnej bielkoviny (ale i lepku) sa dostávajú do krvného obehu, kde vyvolávajú ťažké, až autoagresívne poruchy najrôznejších orgánov. Nezanedbateľný je tiež zahlieňujúci charakter mliečných výrobkov, hlien sa potom usadzuje na najrôznejších miestach tela a je spúšťajúcim mechanizmom množstva ochorení.

(Moja osobná skúsenosť: v našej rodine sa veľmi propaguje a nakupuje mlieko a výrobky z nich, dlhé roky som mala problém so silnou alergiou a veľmi slabou imunitou a rôzne žaludočné problémy, pretože som veľmi rada a mnoho-x počas dňa konzumovala mliečne produkty, o pár rokov neskôr vysielali v TV vo večerných správach,  že alergici by sa tejto konzumácii mali vyhnúť....i stalo sa tak všetko som vylúčila a sama som sa čudovala ako mi bolo odrazu lepšie, takže potvrdzujem!)

ZDROJ : z knihy radost ze zdravých dětí

—————

Späť