Morská ani kamenná soľ nie je o nič zdravšia než normálna soľ

05.06.2013 03:41

Ľudia, ktorí namiesto normálnej soli používajú morskú alebo kamennú v nádeji, že je zdravšia, sa hlboko mýlia. Potvrdili to výsledky výskumu vykonanom vo Veľkej Británii, o ktorých dnes informuje skupina Consensus Action on Salt and Health (CASH).

Zatiaľ čo spotrebitelia sú si vedomí skutočnosti, že priveľa soli v potrave škodí, zastávajú súčasne názor, že morská či kamenná soľ je v istom zmysle "lepšia" než klasická jedlá. Tento mylný názor možno podľa CASH sčasti pripísať rozšírenému používaniu morskej soli vplyvnými kuchármi v televízii, ktorí súčasne presadzujú aj zdravú výživu.
Prieskum trhu ukázal, že zatiaľ čo celkový predaj soli klesol, predaj morskej a kamennej soli stúpol, pričom výrazný počet kupujúcich uviedol, že tento produkt kupujú "zo zdravotných dôvodov".
Vedci však varujú, že sodík obsiahnutý v soli so svojím vplyvom na srdce a cievy spôsobuje vysoký krvný tlak, a to bez ohľadu na to, v akom type soli sa nachádza.
Opakovane preto zdôrazňujú dávno známu radu, že zníženie obsahu soli v potrave môže znížiť riziko srdcového infarktu. V tejto súvislosti pripomínajú, že žiadny typ ani značka soli obsahujúcej sodík nie je o nič zdravšia ani bezpečnejšia než akákoľvek iná.
"Kamenná, morská ani organická soľ nemá v oblasti výživy žiadne výhody. Všetky obsahujú rovnaké množstvo sodíka," podčiarkla doktorka Susan Jebbová, šéfka výskumu zdravia a výživy pri Lekárskej výskumnej rade v Cambridgi.
Srdcové a cievne ochorenia sú v Británii najväčšími zabijakmi - každoročne si vyžiadajú až 233.000 obetí.
Ľudské telo potrebuje na svoju normálnu funkciu len jeden gram sodíka denne. Briti však každý deň skonzumujú v priemere až 9,5 gramu soli, z čoho je takmer všetko sodík. Niektorí ľudia dokonca konzumujú až 20-25 gramov soli.
Polotovary, ktoré Briti využívajú veľmi hojne, predstavujú v ich jedálničku až 75 percent soli, pričom najvyšší obsah soli majú slané maškrty ako zemiakové lupienky, šunka, salámy či syry.

Portál Medicus.sk využíva agentúrne spravodajstvo TASR. Publikovanie alebo dalšie šírenie obsahu týchto správ je bez predchádajúceho písomného súhlasu TASR výslovne zakázané.

zdroj: https://www.medicus.sk/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=666

—————

Späť