A znova, prečo ešte stále ješ mäso?

05.06.2013 00:34

Vysoká spotreba mäsa stojí aj ľudské životy. Kto je veľa mäsa, je náchylnejší na civilizačné choroby ako srdcový infartk, mozgovú porážku, rakovinu, ktoré patria k najčastejším príčinám smrti v priemyselných krajinách. «

 
Postoj vedy sa v posledných rokoch v otázke konzumácie mäsa podstatne zmenil. Podobne ako v 17. storočí vtedajší učenci priznali, že Zem proti očakávaniam nakoniec predsalen nie je platňa, dospeli aj učenci dneška k poznatku, že človek nepotrebuje žiadne mäso, aby žil zdravo. Dokonca Nemecká spoločnosť pre výživu (DGE) priznala - 10 rokov po zodpovedajúcich inštitútoch v USA -, že vegetariánska, plnohodnotná výživa dokonca u detí nevedie k prejavom nedostatku- naopak. Väščina vegetariánov žije zdravšie ako mäsojedci, to potvrdila velká štúdia univerzity Giessen spolu s centrom výskumu rakoviny Heidelberg a spolkovým úradom zdravia Berlín.
 
Výživové klamstvo č. 1
Kto neje mäso, trpí nedostatkom bielkovín ( proteínov)!
Nesprávne!
 
Bielkovina, ktorá je tak dôležitá pre stavbu buniek sa dostatočne vyskytuje v zelenine a v obilí, zvlášť vo fazuli, hrášku, šošovici, orechoch. Pri pestrej, rozmanitej, bezmäsitej strave dostáva telo všetky dôležité aminokyseliny, z ktorých sa bielkoviny skladajú - sójové bôby a avokádo obsahujú dokonca celú paletu týchto osem aminokyselín. Nemci nemusia mať pred nedostatkom bielkovín strach, jedia viac ako dvojnásobok bielkovín, ktoré telo potrebuje. S týmto nadbytkom súvisí to, že sa živočíšna bielkovina v cievach a v tkanive ukladá a môže zabraňovať prechodu vitálnych látok do orgánov, svalov a kostí. Nadmerný konzum živočíšnych bielkovín vedie k chorobám.
 
»Som vegetarián a anti-alkoholik, pretože tak môžem lepšie využiť môj mozog.«
Thomas Edison (Vynálezca žiarovky a kina)
 
Výživové klamstvo č. 2
Kto neje mäso, trpí nedostatkom železa!
Nesprávne!
 
Stopový prvok železo sa nenachádza len v mäse, ale aj v nespočetných rastlinných potravinách. Zvlášt bohaté na železo sú kapusta, celozrnné obilie, slnečnicové jadierka, červená repa, proso (v nemecku veľmi obľúbené hlavne hnedé proso - pozn.pr.), šošovica, hrášok, sojové bôby, pšeničné klíčky, portulaka zeleninová, sézam a topinambur. K tomu: vitamín C - napríklad vo forme pohára ovocnej šťavy k jedlu alebo šalát s citrónovou šťavou alebo čerstvou petržlenovou vňaťkou- zvyšuje príjem železa z potravy. Čierny čaj a káva zase znižujú príjem železa o 40 až 50%.
 
Výživové klamstvo č. 3
Kto neje mäso, trpí nedostatkom vitamínu B12!
Nesprávne!
 
Téma o vitamíne B12 je zo strany frontu "mäsojedcov" extrémne zveličovaná. Skutočnosťou je, že vegetariáni sú s esenciálnymi živinami a vitamínmy, ako napríklad vitamín B1, kyselina fólová, vitamín E, magneszium, kálium alebo mangán v priemere oveľa lepšie zásobený ako ostatné obyvateľstvo. Prísun vitamínu B12, ktorý je označovaný ako »kritický vitamín-vegetariánov« nie je pri lakto-vegetariánskej strave ( bezmäsitá potrava s mliečnymi výrobkami) vôbec žiadny problém. Iba vegáni by mali občas vedome pre svoju zásobu vitamínom B12 niečo robiť: jesť mliečne-kyslo vykvasenú zeleninu, kyslú kapustu, pšeničné pivo alebo užívať doplnky výživy.
 
»Som 12 rokov vegetarián, a ešte nikdy som nebol vážne chorý. Vegetariánska výživa posilňuje imunitný systém. Verím, že mäso robí chorým.«
Bryan Adams (Hudobník)
 
Výživové klamstvo č. 4
Vegetariáni trpia nedostatkom vápnika!
Nesprávne!
 
Pre stavbu substancie ľudských kostí je kalcium dôležitou zložkou. Kalcium sa nachádza v sézame, orechoch, v listovom keli, petržlene, špenáte, sójových bôboch, hlávkovom keli, paštrnáku, póre a v mnohých ďalších druhoch zeleniny a obilia.
Dôležité: kyselina fytinová je formou ukladania pre fosfór v obilnom zrnku a utvára spojenie s kalciom. V tejto forme kalcium napríklad v chlebe nemôže byť telom prijaté. Iba tradičné 24-hodinové prírodné kvasenie cesta ( prírodný kvások teda bez kvasníc), ako sa to celé stáročia prevádzalo, rozštepuje toto spojenie. Pri obvyklom kvasení cesta prírodným kváskom v dnešných pekárňach s takzvanými rýchlo-štartérmi a skracovačmi doby kavasenia sa toto rozštiepenie neuskutočňuje - to znamená, že človek môže prijať veľa kalcia, pre telo je to ale bezhodnotné. Avšak u chleba, ktorý sa pripravuje ako kedysi v 24-hodinovom kvasení cesta prírodnym kváskom, môže byť obsahujúce kalcium optimálne prijaté.
 
Výživové klamstvo č. 5
Nejesť mäso znamená jesť len zrná a zelené!
Nesprávne!
 
To, že »vegetariánstvo« sa neporovnáva len s jedením zŕn a zeleného, dokazuje pribúdajúci počet vegetariánskych jedál v labužníckych lokáloch, ako aj nespočetné kuchárske knihy s excelentnými vegetariánskymi jedlami.. Pretože: to tajomstvo je skryté v korení! Kto už niekedy zahryzol do surového, neokoreneného kusa mäsa, tomu sa nemusí rozprávať, že zabité zvieratá nechutia ničím. Výdatná, dôkladná, korenistá aróma, ktorú väčšina ľudí pripisuje mäsu, nie je ničím iným ako chuť dobre okoreneného a opečeného. Tú námahu, ktorú si mnohí robia, aby kus mäsa vypražili, okorenili a opiekli, môžme rovnako použiť na vypraženie a pečenie plátku baklažánu alebo plátku zeléru. Chutí to takisto výdatne, korenisto opečené - delikatesa, pre ktorú nemusí zomrieť žiadne zviera.
 
»Môže existovať niečo ohavnejšie ako sa ustavične živiť mäsom mŕtvol?«
Francois de Voltaire (1694-1778)
 
Výživové klamstvo č. 6
Tehotné ženy musia jesť mäso, inak trpí nenarodené dieťa!
Nesprávne!
 
Lakto- (ovo-) vegetariánska výživa, pri ktorej okrem rastlinnej stravy na jedálnom pláne stoja aj mliečne a vaječné výrobky, pokrýva aj počas tehotenstva potrebu všetkých dôležitých výživových látok. Prostredníctvom vegetariánskej výživy sú tehotné ženy mnohými esenciálnymi živinami dokonca lepšie zásobené ako ne-vegetariánky. Pri čisto vegánskej výžive (bez mlieka a vajec) sa musí počas tehtotenstva zvlášť dbať na dostatočný prísun bielkovín, kalcia, železa, zinku, vitamínu B2 a B12 a v danom prípade po dohovore s ošetrujúcim lekárom stravu doplniť vitamínovími preparátmi alebo preparátmi minerálnych látok.
 
Výživové klamstvo č. 7
Bábätká a deti potrebujú mäsitú stravu
Nesprávne!
 
Výskumy dokazujú, že materské mlieko vegetariánok je pre kojencov zdravšie, pretože obsahuje menej škodlivých látok z prostredia, zato ale viac vitamínov a nenasýtených tukov. Naproti tomu neexistujú žiadne vedecké štúdie, ktoré dokazujú, že bez mäsa, plnohodnotne vyživovaní kojenci vykazujú prejavy nedostatku, napríklad nedostatok železa. Pre 6-11 mesačného kojenca je Nemeckou spoločnosťou pre výživu (DGE) odporúčané ca. 8 mg železa/deň. Detskými lekármi odporúčané množstvo 25 g chudého hovädzieho mäsa na jednu porciu za týždeň dodá len 0,65 mg železa. Porcia (100g) ovsených vločiek proti tomu obsahuje 3,6 mg železa, 100g-porcia plnozrnnej ryže 2,6 mg a hľuza fenikelu 2,5 mg.
 
Výživové klamstvo č. 8
Jedenie mäsa patrí k životu
Nesprávne!
 
Jedením mäsa sme spoluzodpovední za hladomor!
 
»Ten istý kus krajiny, ktorý ako lúka, teda krmivo pre dobytok, mäsom na nej vykŕmených zvierat uživý desať ľudí, dokáže s prosom, hráškom, šošovicou a jačmeňom obrobený, sto ľudí udržať a uživiť.«
Alexander von Humboldt (Zakladateľ vedeckého zemepisu)
 
Plytvanie osevnými plochami: Bez produkcie mäsa by sme vyšli približne so štvrtinou osevnej plochy. Na jednom hektári krajiny môže byť vyprodukovaných 50 kg hovädzieho mäsa alebo 4.000 kg jabĺk, 8.000 kg zemiakov, 10.000 kg paradajok alebo 12.000 kg zeléru.
Plytvanie obilím: Polovica svetovej žatvy obilia sa použije ako krmivo pre dobytok. V priemyselných krajinách je podiel žatvy obilia, ktorým sa kŕmi dobytok dokonca viac ako dve tretiny. 60% všetkých importovaných kŕmnych prostriedkov prichádzajú z rozvojových krajín. Tam hladom zomiera každý deň asi 40 tisíc detí. 1,3 miliardy ľudí trpia na podvýživu. 50 miliónov ľudí zomiera každý rok na hlad prípadne následné choroby.
Pritom by nikto na tejto Zemi nemusel hladovať: 100 Miliónov ľudí by mohli byť dodatočne užívených, keby sa v priemyselných krajinách redukovala spotreba mäsa len o desať percent.
 
»Nič nezvýši šancu na prežitie na tejto Zemi tak ako krok k vegetariánskemu stravovaniu.«
Albert Einstein
 
Takže ešte raz sa vás pýtam...
PREČO JETE MASO?
Napíšte mi do komentárov aspoň jeden dôvod prečo by ľudia mali jesť mäso.
Pretože to robia všetci?
To nie je dôvod...
 
zdroj: https://www.twilight-life.estranky.sk/clanky/preco-nejest-alebo-obmedzit-jedenie-masa.html
 

 

—————

Späť