ŽIVÝ KOLAGÉN A DETAILY O ŇOM

05.06.2013 13:29

Ako je to vlastne s pojmom "živý" kolagén. Nie je to trochu prehnané?

Stáva sa, že si niektorí ľudia predstavujú časticu rybieho kolagénu ako niečo podobné spermiu, ktorá sa samovoľne pohybuje cez ochranné vrstvy pokožky, aby vo finále oplodnili Fibroblast k rodeniu nových kolageníků ...

Takáto predstava samozrejme vzbouzí posmech či pobúrenie u každého, kto svojimi vedomosťami aspoň zavadil o biochémii, anatómii či kozmetológii.

Veci sa pritom majú úplne inak.

Všetci vieme, že ako odumrie odrezaný strom, jeho listy aj semená ešte nakrátko žijú zo zásob miazgy, ktorá im z kmeňa prúdila pred jeho odrezaním pílou drevorubača. Keď zomrie človek, jeho vlasy, nechty aj čiastočky kože žijú (a rastú!) Ešte niekoľko dní.
Základom pre rozvoj života na planéte Zem sú bielkoviny. Bielkovina úplne odumiera v momente, kedy sa rozpadá jej polypeptidový reťazec. Naproti tomu jednoduché primitívne bielkovinové organizmy sa dokážu prebudiť k vitalite aj po dlhodobej hybernácií. Ploštice aj po dvoch rokoch a niektoré baktérie až po dvoch storočiach! Prečo? Pretože ich bielkoviny nepodľahli celkovej degradácii a opäť ich oživujú.

Pojem "živý kolagén" sa môže zdať nadmerne používaným pojmom, ale iba z úst neproškoleného prezentery téme.

Naozaj máme v rukách živý kolagén. Živý preto, že aj napriek uzavretiu v chladivej sklenenej nádobe si v podobe zvodnatělého gélu zachováva stále rovnakú špirálovej stavbu, ktorú získal pri metabolických procesoch v materskom organizme.

Vskutku len málo ľudí si uvedomuje jadro fenoménu tohto biochemického vynálezu. Spočíva v tom, že ryby síce pred dvoma rokmi skončili na tanieri, ale bielkoviny extrahované z ich koží sa naďalej nachádzajú v identickej forme, v akej boli toho rána, kedy uviazli v sieťach rybárov.

Tajomstvo spočíva v bleskovom stiahnutiu rybích koží a ich zamrazenie ešte pred tým, než sa stihnú častice kolagénu rozpadnúť. Nasledujú nezvyčajne jemné mechanické procesy spracovania, pomalé chemické procesy a jemná viacstupňové filtrácie. Potom navzauje to, čo ešte nedokážu v žiadnej inej laboratóriu na svete, okrem tej našej. Je to proces vytvorenie vodného roztoku z čistého, krehkého a bezbranného kolagénu, bez toho, aby pri ňom došlo k poškodeniu jeho špirálovej štruktúry. Potom sa už nechá len rozliať do sklenených fľaštičiek.

Čím sa líši od mnohých desiatok ton hovädzieho kolagénu každoročne produkovaného v najrôznejších svetových výrobniach?

Rozdielov je veľa, ale najdôležitejším je práve to, že rybí kolagén zostáva živý. Obsahuje menšie častice, teda o oveľa menších rozmeroch, rozpadá sa ihneď po nanesení na vrchnú vrstvu pokožky a preniká hlbšie ako hovädzia bielkovina. Vo chvíli prvého kontaktu s ľudským organizmom nie je len statickým klbkom mŕtvych bielkovín, ale vzorne poskladanou trojitou špirálou. Už na zrohovatenej kožnej vrstve a vplyvom telesnej teploty je roztieraný na časti peptidových reťazcov. To však je už ďalšia nebývalá fascinujúca história ...

O KOLAGÉNE - UŽ ASI VŠETKO ...

Najprv je potrebný vodík, uhlík a dusík... vzniká tak tkzv. aminová skupina

do nej sa pripája karboxylová... teda uhlík, kyslík a vodík a ešte jeden kyslík...


Společné seskupení R (Glycin, Valin, Alanin, Cystein)

... a tak sa rodí jednoduchá aminokyselina - glycín. Je to pešiak armády - na príklade, ktorý bude nasledovať.

Ak by sme "dolnej ľavej H, pod N" nahradili CH3, potom vznikne alanín, a napr - CH2 - SH, potom získame cysteín. O niečo dlhšie vzorce, nám rozšírením skupiny NH2 a COOH (amínové a karboxylové) utvorí čoraz zložitejšie aminokyseliny napr. lyzín, valín,
hydroxilyzin, prolín, hydroxiprolin. Aminokyseliny sa dokážu spojiť, práve vďaka pripojenie amínové skupiny (NH2) k jednej z aminokyselín do karboxylovej skupiny (COOH) celkom iné aminokyseliny.

Dve aminokyseliny tvoria dipeptid.

Tri aminokyseliny tvoria tripeptid ....

Desať aminokyselín tvorí oligopeptid (ako čata vo armáde).

Sto a viac aminokyselín tvorí polypeptid (ako celý útvar).

Polypeptidy, ktoré sa skladajú zo sto a viac aminokyselín už považujeme za proteíny (bielkoviny).

Je to už jednoradový kolagén. Slovo kolagén sa začalo užívať v biochémii, protže do bielkovín o tomto zložení možno započítať minimálne 19 druhov aminokyselín, z ktorých 12 je endogénnych (vytváraných výhradne organizmy stavovcov, rýb a plazov).

Takže používanie názvu kolagén napr. pre rastlinné proteíny je samozrejme marketingový nezmysel, ktorý vyplynul zo závisti kozmetických konernů samotného magického slovka kolagén. Žiadny iný kolagén, než ten vytvorený v organizme zvieraťa alebo človeka - neexistuje.

Zo všetkých druhov aminokyselín ich je v organizme homo sapiens zastúpené 25.

Spájanie aminokyselín do stále väčších peptidov, až k sile útvaru alebo dokonca bataliónoch (teda polypeptidu), sa stále odohrávajú ešte v kasárňach (v bunke, ktorá je tvorí napr vo fibroblastové). Potom je však batalion (asi 1000 aminokyselín v jednom reťazci) vypustený z kasární (z fibroblastov) na polygón (medzibunková tkanivo). Tam sa už bataliónoch nazývané skrutkovicami spájajú v pluk (superšroubovici) a celá formácia už číta aj 3000 aminokyselín.

To však ešte nie je koniec. Pluky (superšroubovice) tvorí brigády (fibrily) az brigád vznikajú - divízia (vlákna). Divízie tvorí armádu.

Armáda je už veľkou formáciou. Potrebuje artilérie, tábor a zásobitelskou sieť. Preto kolagénové vlákna obrastajú inými bielkovinami, s pevnými väzbami a armáda sa stáva sepjatou a málo pohyblivú. Od štádia rozvoja na úrovni fibríl sa už kolagén nedá hydratovať (nie je rozpustný).

Tento malý ale zásadný rozdiel medzi superšroubovicí a fibríl je potom zdrojom ďalších častých nedorozumení okolo prírodného kolagénu. Iba niektorí jednotlivci, ktorí majú čiastočné povedomie o biotechnológii, ktorí počuli alebo prečítali, že vlákna, a dokonca ich zložky - fibrily, sú nerozpustné, nerozumie tomu, že čistý kolagén sa môže vyskytovať vo forme hydrátu gélového charakteru. Dokonca ani toho, že na rozdiel od hydrolyzátov kolagénu z cicavcov, jediných doteraz v praxi známych extraktov, tento gél už nie je peptidu sekaná, rozsekané za účelom rozriedenie, ale že majú tú česť s trójspirálovým, kolagénom tretieho rádu.

Pre objasnenie pripomenieme:

Zároveň musíme upresniť, čo je to vlastne poľský rybí kolagén, a čím je to, čo najčastejšie v kozmetike a implantológii nazývame "kolagén".

Prírodný kolagén je bielkovinou, ktorá sa vyskytuje v koži sladkovodných rýb. V nedotknutej podobe izolovanej od materského organizmu bolo premenené extrakciou a hydratáciou do vodného roztoku, za zachová konformácie tretieho rádu s trojitú skrutkovicou.

Vystupuje v podobe prírodného gélu, ktorý má vysokú kozmetickú hodnotu. Rybí kolagén vďaka svojej špirálovej štruktúre vykazuje biologickú aktivitu. Prechádzajúc do medzibunkového tkaniva pokožky má nesporný vplyv na aktvitu keratinocytov a fibroblastov, a tiež celý rad kozmetických a dermatologických účinkov.
Kolagén v podobe hotového kozmetického výrobku by mal v zložení INCI obsahovať iba vodu, bielkoviny, organickú kyselinu a stabilizátor. 4 - 5 zložiek. Nie viac.

Tzv. "Kolagén hovädzej" je vláknom piateho rádu, nerozpustného kolagénu, vyrezané z laloka mladého dobytka. Bielkovina s takto rozsiahlou časticovú stavbou nemá žiadnu šancu prejsť bariérou zrohovatenej vrstvy pokožky inak, než metódou invazíjní.

Pre takéto účely sa tento druh kolagénu skutočne používa. Implantáty z vlákien hovädzieho kolagénu sa podarí úspešne aplikovať u asi 92% pacientov, ale degradujú asi po 7 mesiacoch.

Hovädzích vlákien v rozsekané podobe sa tiež používa na vytváranie bielkovinových hydrolyzátov. Tento biologicky neaktívne emulgát je iba rozsekanú kašou z fragmentov peptidových reťazcov, slúži ako plnidlo k dietetickým suplementom. Tiež je používaný ako zložka kozmetických prípravkov, kde vytvára na povrchu pokožky "film" zadržiavajúce vodu. Tzv. "Kolagén" bol síce používaný po dlhé roky v kozmetológii, napriek tomu predstavuje len malý výsek z prírodnej radu takmer troch tisíc aminokyselín.
Všetka porovnávanie rybieho kolagénu, tretieho rádu, s hovädzie "peptidovou mŕtvolou" piateho poriadku - nemajú zmysel.

Vyššie uvedenú informáciu sme mali definovať už dávno. To by nám dovolilo sa vyhnúť mnohým nedorozumeniam, v ktorých polemizující
často nevedeli, o čo sa vlastne dohadujú.

—————

Späť