!!! Topinambur !!!

04.06.2013 15:01

Topinambur a Vaše zdravie

TOPINAMBUR – biokultúra 21. storočia

Topinambur (Helianthus tuberosus, sladký alebo židovský zemiak, jeruzalemský artičok) je jednoročná rastlina dorastajúca do výšky 1-5 m. Patrí do čeľade astrovitých, jej nadzemná časť je veľmi podobná slnečnici, na mohutnej, niekedy rozkonárenej stonke rozkvitajú na jeseň žlté kvety. Podzemná časť – hľuzy, sú podobné zemiakom, majú však odlišnú chuť. Pochádza zo Severnej Ameriky, kde aj v súčasnosti v blízkosti Veľkých jazier divé odrody topinambura zaberajú veľké plochy. Prvé hromadné zoznámenie s touto kultúrou nastalo pri tragickej udalosti a je spojené s objavením a osídlením kanadského pobrežia. Počas veľkého sucha v roku 1612 nastal hlad a len hľuzy topinambura zachránili život novousadlíkov. Do Európy, Francúzska, priviezli rastlinu francúzski námorníci v roku 1605. Názov topinambur vznikol podľa indiánskeho kmeňa Tupinamba. Vďaka svojim chuťovým a liečivým účinkom sa táto rastlina rýchlo rozširovala po celej Európe.

Tri tisícročia pozná človek topinambur a oddávna ho lákala unikátna životná sila rastliny, umožňujúca jej prežiť v extrémnych podmienkach vonkajšieho prostredia a dávať oveľa väčšiu úrodu v porovnaní s inými rastlinami.

Súčasnosť objavuje vlastnosti tejto takmer zabudnutej rastliny, ktorá by mala byť súčasťou kuchyne, zaoberajúcej sa zdravou výživou.
Od iných druhov zeleniny sa topinambur odlišuje unikátnym sacharidovým systémom na podstate fruktózy a jej polymérov: fruktooligosacharidov a inulínu.

INULÍN

je jedinečný prírodný polysacharid, ktorý sa skladá z 95% fruktózy.

Okrem inulínu obsahuje topinambur aj ďalšie biologicky aktívne látky, minerálne látky – železo, kremík, zinok, horčík, draslík, fosfor a vápnik, vitamíny skupiny B a C, pektínové látky, vlákninu, organické kyseliny a aminokyseliny.

Význam topinambura spočíva v prevencii a podpornej liečbe cukrovky, obezity, metabolizmu, vysokého cholesterolu, aj pri detoxikácii organizmu.

Topinambur reguluje krvný tlak a tráviaci systém, chráni pečeň a obličky. Pomáha tiež zvyšovať odolnosť organizmu pri infekciách.
Pôsobí antistresovo, dodáva organizmu energiu, detoxikuje ho a zvyšuje schopnosť koncentrácie. Odporúča sa tiež pre rekonvalescentov, v prevencii proti artritíde, reume, osteoporóze a proti iným mnohým chorobám.

Zloženie

Zloženie Topinambura

Od iných druhov zeleniny sa topinambur odlišuje unikátnym sacharidovým systémom na podstate fruktózy a jej polymérov – fruktooligosacharidov a inulínu.

INULÍN

Inulín je jedinečný prírodný polysacharid, ktorý sa skladá z 95% fruktózy.Po prvý raz bol objavený v roku 1804 v koreňoch ománu (lat. INULA HELENIUM) – odkiaľ aj získal svoj názov. Okrem topinambura sa inulín nachádza v koreňoch čakanky, púpavy a tiež v iných rastlinách ako rezervný sacharid.

Inulín má priaznivý účinok počas celého času, keď sa nachádza v organizme človeka, začínajúc od príchodu do žalúdka a končiac vylučovaním. Inulín sa dostáva do žalúdočno-črevného traktu, štiepi sa kyselinou soľnou a enzýmami na jednotlivé molekuly fruktózy a krátke reťazce fruktózy, ktoré prenikajú do krvného riečišťa. Časť inulínu, ktorá sa nerozštiepi, sa rýchlo vylúči viažuc veľké množstvo organizmu nepotrebných látok ako sú ťažké kovy, rádionuklidy, kryštály cholesterolu, mastné kyseliny, rôzne jedovaté chemické zlúčeniny, ktoré prichádzajú do organizmu s potravou alebo vznikajú metabolizmom patogénnych mikróbov žijúcich v črevách. Okrem toho, inulín významne zlepšuje peristaltiku čriev, čo urýchľuje očistenie organizmu od zvyškov nestrávenej potravy a škodlivých látok. Antitoxický efekt inulínu sa zlepšuje pôsobením vlákniny, ktorú topinambur tiež obsahuje. Antitoxická a očistná funkcia v krvi sa predlžuje pôsobením krátkych reťazcov fruktózy vstrebávajúcich sa v črevách, ktoré viažu škodlivé látky vznikajúce pri látkovej výmene a chemické zlúčeniny, prenikajúce z vonkajšieho prostredia, zneškodňujú ich a uľahčujú ich vylučovanie z organizmu.

Význam inulínu pre ľudský organizmus:

  1. vytvára zdroj živín a optimálne podmienky pre bifidobaktérie,
  2. chráni hrubé črevo pred zápalovými a nádorovými chorobami,
  3. posilňuje imunitný systém,
  4. podporuje zvýšenú syntézu vitamínov,
  5. upravuje hladinu cukru v krvi,
  6. znižuje glykemický index potravín,
  7. znižuje obsah lipidov,
  8. znižuje hladinu cholesterolu,
  9. zvyšuje absorbciu minerálov.

FRUKTOOLIGOSACHARIDY

predstavujú zmes krátkych reťazcov glukózy a fruktózy. Utilizujú sa väčšinou kmeňov bifidobaktérií a tiež niektorými kultúrami laktobaktérií. Pri vstrebávaní fruktooligosacharidov sa v črevách normalizuje status mikróbov so zvýšením absorbcie iónov vápnika a horčíka z čriev. Fruktooligosacharidy majú nízku kalorickú hodnotu a sú odporúčané obéznym ľuďom a diabetikom.

FRUKTÓZA

je diétny sacharid, ktorý sa zúčastňuje v tých istých procesoch látkovej výmeny ako aj glukóza, kde ju nahrádza pri čiastočnom alebo úplnom nedostatku inzulínu. Je stálou zložkou topinambura. Jej obsah môže byť rozličný v závislosti od doby zberu topinambura, dĺžky jeho uskladnenia a iných faktorov. Vzniká z inulínu v dôsledku biochemických procesov prebiehajúcich v koreňoch a hľuzách.

MINERÁLNE ZLOŽENIE

Minerálne látky uskutočňujú rôzne funkcie v organizme: zabezpečujú stavbu oporných tkanív kostry (vápnik, fosfor, horčík, kremík), udržanie nevyhnutného osmotického prostredia buniek v krvi, v ktorých prebiehajú všetky výmenné procesy (sodík, draslík), tvorbu tráviacich štiav (chlór), hormónov (jód, zinok, med, selén, mangán), nositeľov kyslíka v organizme (železo, meď), niektorých životne dôležitých vitamínov a enzýmov, bez ktorých je nemysliteľná premena látok v organizme (kobalt, kremík). Jedna z dôležitých osobitostí topinambura je vyrovnanosť mikro a makroelementárneho zloženia – obsahuje veľké množstvo železa, kremíka, zinku, horčíka, draslíka, fosforu, vápnika.

Topinambur aktívne akumuluje kremík z pôdy a patrí ku “kremíkovofilným” rastlinám. Suchá látka topinambura obsahuje okolo 8% kremíka. Kremík patrí ku skupine prvkov nevyhnutných pre duševné zdravie a rast organizmu človeka. Je obsiahnutý aj v hypofýze, v mozgovom obale a bielej hmote mozgu, v očnej šošovke, v štítnej žľaze, v tkanivách obličiek, srdca a v iných orgánoch. Ovplyvňuje aj pružnosť krvných ciev a pri arterioskleróze, keď obsah kremíka v spojovacom tkanive rýchlo klesá, je možné pozorovať zníženie elasticity stien artérií a zväčšuje sa ich priepustnosť. Obzvlášť veľká je potreba biofilného kremíka. Biofilný kremík – je tá časť rastlinného kremíka, ktorá sa zlučuje s fosfolipidami, bielkovinami a pektínmi, ktoré sa najlepšie vstrebávajú do organizmu. Nepriateľmi kremíka a hlavnými narušiteľmi ekológie človeka sú helmitózy (N. S. Semjonova 2002). Onkologickí pacienti majú nízku úroveň kremíka a vysoké percento parazitov. Je možné, že vďaka kremíku topinambur zlepšuje nielen výsledky odčervovacích terapií, ale spôsobuje aj hromadné ničenie parazitov pri lamblióze a opistorchóze. Kremík nebýva často súčasťou typických multiminerálnych doplnkov. Odborníci na celom svete považujú tento minerál za absolútne nenahraditeľný. Je nevyhnutný pre tvorbu kolagénu – bielkoviny spojovacieho tkaniva. Je dôležitý pre výživu a zdravie vlasov, nechtov a kože, napomáha kostiam absorbovať vápnik. Odporúča sa denne prijímať najmenej 2 mg, ženám 3 – 6 mg kremíka pre zaistenie pevnosti kostného tkaniva.
Kremík – stavebný prvok organizmu, upravuje látkovú výmenu a vstrebávanie mikro a makroelementov. Pri poklese jeho úrovne pod kritický bod sa človek stáva chronicky unavený, mozog nemôže kontrolovať proces rastu a rozvoja, život v organizme človeka sa spomaľuje. Viac ako 70 prvkov periodickej tabuľky sa nevstrebáva, ak je v organizme nedostatok kremíka.

VITAMÍNOVÉ ZLOŽENIE

Rastlina je polyvitamínová, obsahuje vitamín C, B1, B2, B3, B5, B6, B7. Hoci je zelená hmota bohatšia na vitamíny ako hľuzy, predsa však hľuzy majú viac vitamínov ako zemiaky. Vo vitamínovom zložení hľúz topinambura najviacvitamím C (kyselina askorbová) prekračuje obsah v zemiakoch 30-50 krát a vitamín B7 (biotín) prekračuje obsah v zemiakoch 5 krát.

ORGANICKÉ KYSELINY

tvoria 6 – 8 % sušiny ( kyselina citrónová, malónová, jantárová, jablčná a fumarová).
Organické kyseliny sa aktívne zúčastňujú na výmene látok, zvyšujú sekrečnú aktivitu slinných žliaz, zosilňujú vylučovanie žlče a pankreasovej šťavy, rozpúšťajú nežiadúce infiltráty (soli kyseliny močovej), majú baktericídny účinok, priaznivo vplývajú na funkciu žalúdočno-črevného traktu a iné systémy organizmu, podporujú sekréciu podžalúdkovej žľazy a motorickú funkciu črevného traktu. Organické kyseliny dokázateľne vplývajú na priebeh zažívania, napomáhajú tráveniu potravín, v ktorých je kyselín veľmi málo. V spojení s vitamínom C sa prejavujú výrazným antioxidačným účinkom.

PEKTÍNOVÉ LÁTKY

sú prítomné v topinambure v množstve 11 % sušiny. Pektín bol objavený pred viac ako 200 rokmi a prvýkrát bol získaný z hľúz topinambura. Má absorbčnú schopnosť a schopnosť vytvárať zlúčeniny. Odvádza z organizmu škodlivé látky, cholesterol, triglyceridy, ktoré sú základnými pôvodcami rozvoja artériosklerózy a vzniku žlčových kameňov. Vedecké výskumy predpokladajú, že pektín môže znižovať ukladanie artérioskleróznych platní na stenách srdcových tepien. Schopnosť vytvárať zlúčeniny s iónmi ťažkých kovov umožňuje používať pektín ako profylaktický prostriedok v podmienkach profesionálneho kontaktu so zlúčeninami ťažkých kovov, pesticídmi a rádioaktívnymi látkami.

VLÁKNINA

Organizmus človeka nestrávi celú potravu, určitá jej časť odchádza z organizmu v nestrávenej podobe. Ešte v polovici 20. storočia boli dietológovia presvedčení, že vláknina nie je organizmu potrebná a že rafinované (čistené produkty) sú užitočné a nenahraditeľné dovtedy, kým sa nezistilo, že čím viac sa konzumuje rafinovaná strava, tým viac človeka trápia gastritídy, koliky, pankreatitídy, zhubné nádory.
Nízky obsah vlákniny v potrave je vážny etiologický faktor pre vznik rakoviny hrubého čreva, divertikulózy, zápchy, obezity, trombózy ciev.
V súčasnosti je jasné, že vláknina má liečivé účinky a je nevyhnutná pre organizmus.

Vláknina:

  1. má v organizme účinky metly (čistí chĺpky vystieľajúce vnútorný reliéf čriev),
  2. vstrebáva veľké množstvo kvapaliny,
  3. uľahčuje vyprázdňovanie čriev,
  4. zbavuje gastritídy, koliky a zápchy,
  5. pomáha znižovať úroveň cukru a cholesterolu v krvi.

Vláknina presúvajúc sa črevami, odstraňuje z nich nebezpečné chemické látky a rakovinotvorné látky.
Potrava chudobná na vlákninu spôsobuje menšie nasýtenie a je možné, že preto sa ľudia prejedajú. A znova sa zvyšuje riziko obezity, hypertónie aj cukrovky. Nehľadiac na to, že vláknina sa nachádza v dostatočnom množstve napr. v celozrnných výrobkoch a ovocí, ktoré ale obsahujú veľa sacharidov, je lepšie uprednostniť vlákninu z topinambura.

BIELKOVINY

V topinambure je ich vysoký obsah (3,2% v suchej látke) a sú prezentované šestnástimi aminokyselinami, vrátane ôsmich nenahraditeľných, ktoré nesyntetizujú v organizme človeka. Analýza aminokyselinového zloženia ukazuje, že bielkovina topinambura je dostačujúca vzhľadom na hladinu leucínu, treonínu, tryptofánu, fenylalanínu a tyrozínu, ale limitovaná vzhľadom na obsah lyzínu, čo je charakteristické pre väčšinu rastlinných bielkovín.

zdroj: https://www.fytosal.sk/o-nas/

 

—————

Späť